Datum: 1 mei 2022
Tijd: 9:00h
Afstand: 280km

We rijden even via de A37/A28 naar Echten om van daaruit de binnenwegen op zoeken. Deze rit voert ons langs een aantal meren naar Langweer in Friesland.
Via de Bovenwijde, het meer bij Giethoorn, en het dorpje Nederland aan de rand van de Weerribben zoeken we de voormalige Zuiderzeedijk en rijden naar Kuinre.
Hier volgen we de loop van de Tjonger. Dit riviertje vormt de grens tussen de 2 taalgebieden in Friesland. Ten westen hiervan is het Fries de voertaal terwijl in de Stellingwerven, ten oosten, een Nedersaksisch dialect gesproken wordt.
We komen bij Echtenerbrug aan het Tjeukermeer en gaan hier richting Joure.
Bij de Langweerder Wielen en het Koevordemeer (Kufurd in het Fries) zijn we op het verste punt van onze route aangekomen.
We gaan weer terug richting Tjeukermeer en dan door naar Lemmer. Via de haven aan het IJsselmeer zoeken we de weg terug door de Noordoostpolder. Dit zijn natuurlijk lange rechte wegen met weinig uitdaging voor motorrijders maar de bloembollen staan volop in bloei…..en dat maakt het wel een beetje goed natuurlijk.
Bij Kadoelen verlaten we de polder en kunnen nog net een blik werpen op het Zwarte Meer. Bij Belt-Schutsloot steken we de Aremberger gracht over. Sinds een paar jaar is de brug daar weer toegankelijk voor gemotoriseerd vervoer.
Met de weg langs het Schutsloterwijde en over de dijk door het Belterwijde hebben we de laatste van de meren gezien op deze rit.

Deze rit is gemaakt door Henk Strijks